Translate

neljapäev, 14. mai 2015

Kuidas teha kodus pärmseene testi?

Ikkagi on küsitud, et kuidas siis kindlaks teha kas on pärmseen organismis. Ütleme nii, et ma ka ise hakkasin mõtlema, et praegu on ju koguaeg valikus meeletult teste, mida saab läbi viia. Kõige lihtsam on kodus tehtav süljetest. Loomulikult saab ka arstilt seda paluda ja on olemas isegi mingid testribad.

Panen siia õpetuse ja lingi, kuidas nüüd kõik saavad hommikul minna klaasi sülitama :D (kes sööb praegu lugemise ajal, siis palju õnne...). Ma muidugi täna hommikul tegin seda, aga unustasin jätta sülje 30 minutiks klaasi. Ütleme nii, et mul võttis sülg juba minutiga jalad alla..(ilus hommik..)
Teksti allikaks on see leht SIIN

Lihtne kodune Candida (pärmseene) test
Kuna vale menüü, stressi, ravimite ja teiste kaasaegsest elust tingitud teguritega seoses on paljudel inimestel soolestiku tasakaal häiritud, pakutakse välja kergelt teostatava pärmseene testi.


Kodust kandidoosi testi tehakse hommikul. Kohe peale ülesärkamist ja enne hammaste pesemist, laske läbipaistev klaas vett täis ja sülitage sinna sisse (kui teil on huvi seda katset läbi viia, kuid kipute hommikuti unustama, siis oleks targem veeklaas juba õhtul kraanikausi servale valmis panna).
Vaadake, mis juhtub süljega järgneva poole tunni jooksul. Kui sülg „kasvatab endale jalad“, kui vesi klaasis muutub häguseks või kui sülg vajub põhja, võib teil olla põhjust muretsemiseks.
Terve sülg jääb lihtsalt veepinnale hõljuma.
Candida albicans on pärmseen, mis elutseb jämesooles, kus happeline keskkond selle arvukust  tasakaalus hoiab. Kui valede toiduvalikute,  arstimite-antibiootikumide, operatsioonide või muu tagajärjel soole pH aga häirub, võib alata pärmseene kontrollimatu vohamine. Väga tugevad soole mikrofloora häirijad on ka hormonaalsed vahendid,  nt. antibeebipillid ja hormoonasendusravi.  Aja möödudes, kui pärmseene ülekasvamine pidurdamatult jätkub, hakkab ta ennast suruma järjest ülespoole ja jõuab ka peensoolde.
Aluselise pH-ga peensoolde jõudes  algab  candidal pidu.  Vohamist ei keela enam miski ja pärmseen paljuneb hoogsalt. Peensoolest edasi võib ta liikuda nii makku  kui söögitorru ja sealt suhu. Valge keel võib olla märk pärmseene võimutsemisest kehas. Candida teeb sülje raskeks ja just seepärast vajub pärmseenest tulvil sülg ka klaasi põhja.
Üheks tugevaks kandidoosi märgiks on ka peale sööki tekkiv väsimus, puhitised, gaasid, pidev  mentaalne hägusus, keskendumishäired,  kuivad silmad ja nahaprobleemid.
Meeles tuleb siiski pidada, et candida on organismis alati olemas ja et ta on meie „sõber“, kes kontrollib, et suhkru tase soolestikus  liiga kõrgeks ei läheks. Kui kiireid süsivesikuid (rafineeritud suhkrut-valget jahu, alkoholi) tarbitakse liiga palju, ei saa pärmseen aga enam suhkrujääkide kahjutuks tegemisega hakkama ja hakkab organismi päästmiseks kiiresti  paljunema.
Candida ülekasvu piiramiseks tuleks menüüst eelmainitud toiduainetele lisaks kõrvaldada ka seened, juust (eriti hallitusjuust), äädikat sisaldavad toidud (nt. ketšup) ja kuivatatud puuviljad. Väga oluline on, et kiireid süsivesikuid ei kombineeritaks rasvadega, kuna see takistab veelgi suhkrute metaboliseerimist. Rasvade ja rafineeritud süsivesikute “eesrindlikud” kombinatsioonid nagu  õlised pirukad, võikreemiga tordid ja šokolaadikommid panevad pärmseene vaimustusest õhetama ja käsi plaksutama...
Kindlasti tuleks menüüd rikastada hapendatud toitudega, milles olevad kasulikud piimhappebakterid aitavad seedetraktis jälle korda majja lüüa.
Lisaks menüüle tuleks läbi mõelda loomulikku hormonaaltasakaalu paigast löövate ravimite tarvitamise vajalikkus (võimalusel kasutada alternatiive), loobuda sünteetilisest pesust ja valida sobivad pesuvahendid.

www.Toitumistarkus.ee, autor Liis Orav

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar